Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: TeatTimer 1.6.3.25 is using 52 MB of RAM

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    4

    Default TeatTimer 1.6.3.25 is using 52 MB of RAM

    Hi,
    I uninstalled my Kaspersky because I needed a less restrictive AV.
    I use Avast now as AV, Sygate Personal Firewall and TeaTimer.
    I'm running my machine with this configuration since 3 days.
    This morning I realized that TeaTimer is using mor than 52 MB of RAM!
    This ist a lot and I guess not the regular condition.
    What's wrong? Do I have to find the mistake on my side or is it
    SpyBot's Bug?

    Waiting for your reply...

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    4

    Default ...

    I just checked my Laptop and it is the same, nearly 50 MB of RAM.
    Could you please help me on that matter?

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Germany
    Posts
    5,263

    Default

    Hello,

    Which version of Spybot do you run?
    Maybe an old version like 1.5.2?

    Best regards
    Sandra
    Team Spybot

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    4

    Default

    Hi Sandra

    Thank you for your interest in my problem.

    I'm using the SpyBot Version 1.6.0.30

  5. #5
    Member Lancelot's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    57

    Default

    Quote Originally Posted by tuser View Post
    This morning I realized that TeaTimer is using mor than 52 MB of RAM!
    Only 52 MB? Is that included the page file?

    My Teatimer is currently using 43492 kB (RAM) + 50900 kB (page file). That is a total of 94392 k!!

    I think it's way too much. I often quit the Teatimer.

    Edit,
    Spybot 1.6.0.31.
    TeaTimer 1,6,0,30.
    Last edited by Lancelot; 2008-11-27 at 10:54.

  6. #6
    Senior Member DougCuk's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    London UK
    Posts
    143

    Default

    Around 50MB appears to be normal for Teatimer - mine uses 49,616k - so just short of 50MB. And I believe this is using "Conserve Memory" mode (which is the the default).

    I have studied several forum posts over the last few months - as Teatimer has gone through several revisions - but never really understood why it needs to reserve so much memory even when not actively checking processes.

    On my system it is the second largest chunk of RAM used (49MB) - only beaten by AVG v8 Free (56MB) - with Explorer the only other app above 30MB. I agree it does seem excessive RAM use for what it is - and if you are only running with a minimal RAM setup (256MB on XP / 128MB on W98) it becomes a real issue - as 50MB is a significant loss.

    However I choose to add more RAM - as it has all round benefits on smooth running and response times - and accept the problem of Teatimer stealing so much RAM.

  7. #7
    Member Lancelot's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    57

    Default

    Quote Originally Posted by DougCuk View Post
    And I believe this is using "Conserve Memory" mode (which is the the default).
    Modes? Where can you select modes?

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    586

    Default

    Lancelot,

    It is actually registry tweaks. The attached .zip file contains two registry tweaks, one to have Teatimer conserve memory (but take longer), and one to process faster at the expense of using more memory.

    At around 50MB yours is running at the default mode which conserves memory. In the other mode, you can expect memory usage in the order of 140MB and Peak usage around 160MB.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    4

    Default

    Lancelot, 50 MB is the amount wich I see in the taskmanager.
    How do I check how much swapped memory the process is using?

  10. #10
    Member Lancelot's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    57

    Default

    Quote Originally Posted by Greyfox View Post
    Lancelot,

    It is actually registry tweaks. The attached .zip file contains two registry tweaks, one to have Teatimer conserve memory (but take longer), and one to process faster at the expense of using more memory.

    At around 50MB yours is running at the default mode which conserves memory. In the other mode, you can expect memory usage in the order of 140MB and Peak usage around 160MB.
    Thank you.
    I don't know you and I'm not sure if I should download a registry tweak from you. But if the default mode is using the least amount of memory, then I don't need a tweak. I want everything to use as little memory as possible.


    Quote Originally Posted by tuser View Post
    Lancelot, 50 MB is the amount wich I see in the taskmanager.
    How do I check how much swapped memory the process is using?
    In Task Manager, open the menu that says "show" or something similar in English. Go to the "edit collumns" (or whatever the English version says).

    You'll see that Task Manager can tell you many things...
    Now check the Virtual Memory checkbox.





    Oh, now my TeaTimer uses only 1836 kB of RAM! (Plus 51 MB paged.)

    When I said it used a total of about 94 MB, I think it was about 15-20 minutes after startup.
    Now the pc has been on all day long. It seems the TeaTimer uses less memory in the evening....
    Last edited by Lancelot; 2008-11-28 at 00:24.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •