Results 1 to 10 of 10

Thread: Spybot 2.1 Pro slows Windows 8 boot, causes Explorer crashes and dont load itself

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Translator Team bbnetwork's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Germany- Saxony
    Posts
    595

    Default Spybot 2.1 Pro slows Windows 8 boot, causes Explorer crashes and dont load itself

    Ok, this is a litte Bug or Problem-Report for the new Spybot 2.1 into Professional-Mode, which appears on Windows 8 productive system.

    Since, i did'nt install the Beta of Spybot 2.1 on productive system, i only dicover this problems now, when having it installed on a productive system and i discover it only on Windows 8 and only if Spybot 2.1 runs as Professional-Version.

    This are the problems:

    1. If Spybot is active, the boot-procedure of Windows 8 takes very long time, especially the init after the login-window of windows. During this longer init, Spybot causes a 90% disk-usage and a hight cpu-usage.

    2. If you now dont wait for Spybot to fully load, before you start other Programs or open the Windows-Explorer, the Windows-Explorer freezes, it cant display the content of any device and metro-apps cannot acces the internet.

    3. In some cases, the problem of point 2 leads into, that Taskmanager shows, Spybot as active with hight resource-usage all the time, but there is no Spybot-Tray-Icon shown and if you click the link for the Start-Center on Desktop, nothing happens, the Program dont even open, not as Admin and not as normal User.

    Only a reboot of the System can solve the problem of point 3, but only if you now wait till Spybot stopped taking hight drive and cpu-usage.



    לשונות רעות שנפגעו שלוש פעמים: למי שמדבר, שדברו עליהם ומי שמקשיב.

    שלום

  2. #2
    Translator Team bbnetwork's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Germany- Saxony
    Posts
    595

    Default

    Update: As long as the Live-Protection is installed, the Problem with the freezing Windows-Explorer remains, also if you have wait for Spybot to start a long time.
    I now uninstalled the Live-Protection and actually it seems as this (the Live-Protection) was/is the root of evil.



    לשונות רעות שנפגעו שלוש פעמים: למי שמדבר, שדברו עליהם ומי שמקשיב.

    שלום

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Germany
    Posts
    5,263

    Default

    Hello,

    As this has also been reported by users who have the free version it probably can't be the Live Protection.
    It would be helpful if you can take a look in the task manager, if you see a specific module that is using up CPU.
    Knowing which module it was would help a lot.
    Thanks.

    Best regards
    Sandra
    Team Spybot

  4. #4
    Translator Team bbnetwork's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Germany- Saxony
    Posts
    595

    Default

    Quote Originally Posted by spybotsandra View Post
    Hello,

    As this has also been reported by users who have the free version it probably can't be the Live Protection.
    It would be helpful if you can take a look in the task manager, if you see a specific module that is using up CPU.
    Knowing which module it was would help a lot.
    Thanks.

    Best regards
    Sandra
    Team Spybot
    As far as we figured out, the Problem is not the Live Protection itself, its the Driver of the Live Protection!

    On different Systems in our System, we could reproduce, this Driver also gets installed if the Free-Version is used, because the Driver gets installed by defalut from the Installer of Spybot, it only gets disabled (non-active) if Free-Version is used. (but the driver and file is (still) on the System)
    But as i already mentioned, it dont help to disable the Live Protection, only if you uninstall it (and uninstall the Driver) the Problem get solved!

    However we will have a look on the modules again.
    Last edited by bbnetwork; 2013-06-18 at 14:55.



    לשונות רעות שנפגעו שלוש פעמים: למי שמדבר, שדברו עליהם ומי שמקשיב.

    שלום

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    3

    Unhappy Experiencing the same issue - causing sever boot time issues!

    I have been experiencing the exact same issues on a Win 8 Pro with Spybot+AV Home Edition 2.1

    I'm not savvy in the technical aspects of this bug, but thought I should report my issue with the details of my configuration now that a thread explaining it has been opened.

    Please let me know if their is anything else I can provide to assist in this matter as it has been a real annoyance.
    I sometimes have to wait up to 3-5 minutes before I can use my system, before I upgraded to the home edition with AV my system booted in under 30 seconds. :/

  6. #6
    Translator Team bbnetwork's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Germany- Saxony
    Posts
    595

    Default

    Actually it would help if you could test, if uninstalling the Live-Protection helps and/or if u also can figure out witch other Module may be involved causing the issue too



    לשונות רעות שנפגעו שלוש פעמים: למי שמדבר, שדברו עליהם ומי שמקשיב.

    שלום

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •