Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 34

Thread: Is live protection really on?

  1. #11
    Spybot Advisor Team Zenobia's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    5,141

    Default

    You're welcome, and thank you very much for contacting Spybot support. Please tell them everything you told me here, especially about the Windows Defender Security Center popup.

    Also, ordinarily it is best to only run one resident (real-time protection, live protection, etc.) at a time. For that reason Windows Defender will shut it's real-time protection off when it detects another antivirus. However, for the time being in light of the Windows Defender popup saying that Live Protection is off sometimes, it's probably best for you to make an exception and see that Windows Defender real-time protection is turned on until you hear back from Spybot support and everything is resolved, as an extra precaution. You could follow the instructions on this page to see if Windows Defender's Real-Time protection is set to on or off:
    https://www.isumsoft.com/windows-10/...rotection.html
    If it is set to off, you could follow this page to turn on Windows Defender real-time protection for the time being until everything with Live Protection and the Windows Defender Security Centre popup is resolved:
    https://www.safer-networking.org/pt-...er-windows-10/

  2. #12
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    21

    Default

    thankyou, that's useful. I'll do all this tomorrow.
    btw, I don't have the defender shield icon either!

  3. #13
    Spybot Advisor Team Zenobia's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    5,141

    Default

    You're welcome.

    Oh, yes, you don't have the defender icon down by the clock, do you? I didn't notice that in your screenshot. An alternate way to open Windows Defender Security Center is to select it from the start menu under w.

  4. #14
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    21

    Default

    On defender it says 'status is unavailable - check SpyBotS&D for information'. I'm guessing SpyBot is on.
    not really using this tablet much at the mo, so not panicking yet.
    Have sent to support, btw.
    (ohh, i can't type on a surface!.... help!)

  5. #15
    Spybot Advisor Team Zenobia's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    5,141

    Default

    Haha! I like typing on my tablet, because the onscreen keyboard guesses the word before I'm done typing. Then I move to the laptop and press t and sort of wait for it to spell the word 'the' for me, and nothing happens.

    Glad you sent to support. Looks like Live Protection is 'On', but where Windows Defender Security Centre is showing popups about it being off, under the circumstances you might want to turn defender's real-time protection On, even if you don't use the Surface much. You can do that by following this. It's a precaution to help keep you safe, just in case.
    https://www.safer-networking.org/pt-...er-windows-10/

  6. #16
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    21

    Default

    had pop-up again while reading this, just after starting windows.
    again, there are two initial pop-ups. first one says spybot is off -
    defenderpopup1.PNG
    second says it's on, and defender is off.
    (though a couple of times it has said both off.)
    I'd like go know what's triggering that sometimes.

    yes, I'll switch defender on for time being.

    I'm better at the screen keyboard when reverting to two-finger mode! this is my first tablet so getting used to it
    I like that you get a selection of keyboards - having arrow keys is handy!

  7. #17
    Spybot Advisor Team Zenobia's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    5,141

    Default

    That is strange, isn't it? I'd love to know what is triggering that, as well.

    Thanks for switching defender on for now. I'm a bit of a worry-wart, as you can probably tell!

    I kind of like that the onscreen keyboards have a nice selection of smilies. I have bad luck with voice assistants, they never understand what I'm saying. I can ask them to look up dogs, and I get frogs or something.

    Have a safe and happy New Year.

  8. #18
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    21

    Default

    Yes, happy new year!
    Looks like we'll never know. Answer from support was re-install. Did this. (Very different installation process from when I downloaded from website, more dialogs, etc.)
    So far only had one pop-up warning - when SpyBot first ran and defender got switched off in the process.
    Live protection seems to be on.
    But still not seeing this progress icon in the task-bar. Don't even know what I'm looking for!
    There is now a little SpyBot icon at the clock end of the task-bar which wasn't there before. Is this it?

    (Also, Start Center is still saying the computer has never been scanned, but it has. I'll do another scan later and see if it wakes up!)

    Don't even get me started on voice assistants. Like on the phone as well,.. "I'm sorry, I didn't understand that. Please say..."

  9. #19
    Spybot Advisor Team Zenobia's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    5,141

    Default

    Thank you.

    Good, glad that you've only had one pop-up warning from Windows Defender Security Centre since reinstalling.

    I think I may have found an answer to you not seeing the progress icon in the task bar. It's an old one from 2013. However this is a post from dj.turkmaster that mentions that
    Quote Originally Posted by dj.turkmaster
    Now it displays a popup on the lower left corner of the screen, whenever it scans a process.
    among other things.
    https://forums.spybot.info/showthrea...ction-Annoying
    There is an answer from the Spybot creator that says:
    Quote Originally Posted by PepiMK
    The notification window will only appear if the scan takes longer than a certain time, meaning if you've got the AV option checked, but not the AS one, it won't usually appear.
    https://forums.spybot.info/showthrea...l=1#post441513
    You can disregard the mentions of scan using AS and scan using AV, as those no longer appear in the Live Protection window. But I would presume that might be why BigBear and you did not see the pop-up/notification window scanning the processes, if that thread still holds true, it only appears if it takes a certain length of time. My apologies, I was unaware of that thread, or perhaps I read it and forgot about it. You could doublecheck with support about the popup/notifications from Live Protection appearing when scanning processes, if you like, just to be certain.
    I did try to find a screenshot of the progress icon that would appear so that you could see it, but I couldn't find one. It was a little tiny box that would appear, and you would see a tiny scan going across when Live Protection was scanning a process.

    That icon that appeared might be the Spybot tray icon. If you rightclick it, you can perform various actions such as selecting Update, or making sure there is a checkmark next to Live Protection, etc.

    Yes, as long as you did a scan since redownloading Spybot, it should show it. I'm not sure why it's not.

    Huh, guess if you or I got one of the Smart Speakers, it would be interesting, haha.

  10. #20
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    21

    Default

    Yes, I think it's the tray icon.
    Think the re-install did the trick. Still not had any further pop-up warnings.
    These answers are enough to satisfy me! Thankyou for going to the trouble to look for that.
    The second scan was ok as well.
    Your help is much appreciated. Thank you We seem to be up and running.
    Now all I have to do is get used to this surface keyboard...!

    -edit - I don't know what a Smart Speaker is. I'm missing something here, where have I been?
    Last edited by iansne; 2019-01-03 at 01:53.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •